DC2 Residence / Vincent Van Duysen Architects

first_img Year:  Belgium ArchDaily Photographs Save this picture!© Koen Van Damme+ 31 Share 2011 Houses Area:  330 m² Area:  330 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” CopyHouses•Temse, Belgium ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/418866/dc2-residence-vincent-van-duysen-architects Clipboard photographs:  Koen Van DammePhotographs:  Koen Van DammeSave this picture!© Koen Van DammeRecommended ProductsWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsWindowsSky-FrameRetractable Insect Screen – Sky-Frame FlyMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapText description provided by the architects. The project for a house in Tielrode is the second project for the client of the DC residence in Waasmunster, which Van Duysen designed in 1998. The client is moving from a purely residential neighborhood to a rural environment. The brief existed of the building of a house, adapted to these rural and informal surroundings. Apart from the main house, the project also concerned the renovation of the old farm barns.Save this picture!© Koen Van DammeThe position of the new built house was restricted by the footprint of the existing house. The concept of Van Duysen to go back to the simple rural building typology (a long volume parallel to the street, with a 45° gable roof) refers to the tradition of simple farm houses in the region. By its position, it strengthens the courtyard in between the house and the barns, opened up to the street. The house is situated between the courtyard and the fields, in this way enjoying both the smaller scale of the enclosed courtyard (with the midday sun), as well as the far and wide views on the fields.Save this picture!© Koen Van DammeThe reference to tradition in the basic volume is combined with a contemporary execution. The detailed approach to the design and the material palette add to the contemporary character of the house. By the use of a consistent material for the façade, any ornamentation is removed from the design: the typical gutters and ridges are nearly abstract, invisible. The traditional roof overhang was not executed, the door thresholds were not carried out in Belgian bluestone, and the wooden façade –making reference to the old wooden barns- is continued on the roof.Save this picture!© Koen Van DammeAfter consultation with the client and the contractor, the two old barns were not renovated but rebuilt, in the same design language as the main house, adding to the character of the total project. At first glance, because of their abstract character the three volumes don’t seem rooted in the rural context. However, when you enter the courtyard, you feel that the project is indeed grown rooted in the tradition and the scale of the immediate environment.Save this picture!© Koen Van DammeThe principles of a passive house were followed and achieved in the design, with the collaboration with Denc!-studio, and architectural studio specializing in sustainable construction.Save this picture!© Koen Van DammeThe landscape design by landscape architect Paul De Roose, was limited on purpose to the careful planning of solitary trees, the restoration of the beautiful holly hedge around the terrain and the use of a brushed concrete floor, typical for a function farm courtyard. These concrete floors are continued in the house in a sandblaster finish, where they set the tone for a sober interior, fitting the atmosphere of the architectural project.Save this picture!PlanProject gallerySee allShow lessCoastal Marine Research Station / Martin Hurtado ArquitectosSelected ProjectsThe Hamlet Project / José Luis Ibáñez GomienSelected Projects Share Architects: Vincent Van Duysen Architects Area Area of this architecture project DC2 Residence / Vincent Van Duysen Architects Year:  2011 “COPY” DC2 Residence / Vincent Van Duysen ArchitectsSave this projectSaveDC2 Residence / Vincent Van Duysen Architects CopyAbout this officeVincent Van Duysen ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTemseHousesBelgiumPublished on September 18, 2013Cite: “DC2 Residence / Vincent Van Duysen Architects” 18 Sep 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/418866/dc2-residence-vincent-van-duysen-architects Clipboard Projectslast_img

Posts Tagged with…

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *