Mbweni House / FBW Architecten Netherlands

first_img Houses Projects Mbweni House / FBW Architecten Netherlands 2019 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/946886/mbweni-house-fbw-architecten-netherlands Clipboard Photographs:  Michael Mbwambo Manufacturers Brands with products used in this architecture project Mbweni House / FBW Architecten NetherlandsSave this projectSaveMbweni House / FBW Architecten Netherlands ArchDaily “COPY” CopyHouses•Dar es-Salam, Tanzania Architects: FBW Architecten Netherlands Area Area of this architecture projectcenter_img Area:  296 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeFBW Architecten NetherlandsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOn FacebookDar es-SalamTanzaniaPublished on September 06, 2020Cite: “Mbweni House / FBW Architecten Netherlands” 06 Sep 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  Save this picture!© Michael Mbwambo+ 31Curated by María Francisca González Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/946886/mbweni-house-fbw-architecten-netherlands Clipboard Photographs Manufacturers: AutoDesk, GRAPHISOFT, Hansgrohe, Hafele, Plascon, Villeroy & Boch, ABB, ALUMINCO, Aqua Max, Ariston, Baldocer, Gree, Mega PanelDesign Team:Antoni Folkers, Alexandra Papadaki, Belinda van Buiten, Thierry van Baggem, Jumanne Omar MbaruckEngineering:GMP Consulting Engineers LtdLandscape:Hedy van WinkelhofInterior Design:Electra Miles, Alexandra PapadakiContractors:Hussein Zavery and Peter Miles Mega Woodcraft Products (T) LtdQuantity Surveyor:Daniel MwasandubeCity:Dar es-SalamCountry:TanzaniaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Michael MbwamboRecommended ProductsWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusPlasticsEGGERABS End-Grain EdgingMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedText description provided by the architects. The project is situated in a former military zone on the Northern Coast of Dar es Salaam, about 30km away from the city centre. The area has been redeveloped as an upmarket residential neighbourhood in which, according to 21st century Tanzanian fashion, Western architectural typologies have been followed by many. This has resulted in a monotonous low density area with no particular characteristics.Save this picture!© Michael MbwamboSave this picture!Ground floor planSave this picture!Section BBSave this picture!© Michael MbwamboThe Mbweni house, on the other hand, sets itself apart from this Westernised copy-paste housing by evoking austerity in a modest, but distinct building volume. The project also responds to its specific climatic and cultural environment through its autarchic and vernacular design. The building has been designed as a longitudinal box inside a box and is situated diagonally on a platform to ensure a long vista. It is a complete double scheme with double facades and an inverted roof over a flat roof.Save this picture!© Michael MbwamboThe inner box of the building remains rectangular whereas the outer layer protrudes on two sides towards the garden, thus becoming a cross. By using a double skin, the house is protected against direct sun, but the outer wall is also permeable and allows for a subdued light quality and attractive light pattern throughout the day. The inverted roof collects rainwater in a large cistern for domestic use and a park of solar panels on the roof provide electricity and hot water. The building is kept within its footprint and the garden is complementing this by, at times, mirroring interior to exterior.Save this picture!© Michael MbwamboThe green creates the overall backdrop of the building and an optimal microclimate is ensured as hard landscaping is minimalised and strategic vegetation acts as shading and filtering system. Altogether, this results in a sustainable and resilient composition. In addition to the Colonial Planters’ house inspired vernacular approach, the design also reimagines elements of the traditional Coastal Swahili House typology. The verandas, loggias, balconies and galleries that are part of the double façade create an intermediate world between the garden and the interior.Save this picture!© Michael MbwamboThey allow for an interplay between private and public, highlighting the intricate and rich threshold condition that exists within local architecture and supports the Swahili lifestyle. Save this picture!© Michael MbwamboFor this reason, public and communal areas are located on the ground floor whereas private spaces are distributed and separated on the second floor. All in all, the traditional Coastal Swahili House and the vernacular Colonial Planters’ house might have been the inspiration for this project and resulted in a context and climate responsive design, the translation of these age-old architecture styles are done in a contemporary fashion providing 21st century comfort and prestige.Save this picture!© Michael MbwamboProject gallerySee allShow lessForest House / Studio MitiSelected ProjectsChenot Palace Weggis Health Wellness Hotel / Davide Macullo ArchitectsSelected Projects Share “COPY” Tanzanialast_img

Posts Tagged with…

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *